Tankbil brann på riksväg 70 – explosionsrisk försvårade släckningen Foto: Torbjörn Wåhlin, Alexander Koivisto

Tankbil brann på riksväg 70 – explosionsrisk försvårade släckningen

Publicerad

En person är förd till sjukhus efter att en tankbil börjat brinna på riksväg 70, ett par kilometer norr om Avesta.

Larmet inkom 02.52 och tre brandbilar skickades till platsen. Fordonet övertändes snabbt trots förarens försök att släcka elden. Han inandades rök och fördes till sjukhus med oklara skador.

Elden spred sig till skogen intill

– Det finns inga hus i närheten men det finns en viss spridningsrisk till skog och mark. Det föreligger just nu stor explosionsrisk och det är därför man inte kan släcka elden utan räddningstjänsten kommer låta den brinna ut, något som kommer ta till morgonen, sa Fredrik Bäcker, vakthavande befäl vid polisen region Bergslagen, vid 04.45-tiden.

– Nu är vi framme vid bilen och den har snart brunnit ut, sa styrkeledare Mats Hurtig vid Södra Dalarnas räddningstjänst till SVT kl 05.20.

Elden spred sig till den intilliggande skogen men när risken för att tankbilen skull explodera var över hade räddningstjänsten inga större problem med att släcka på de ställen som elden tagit sig.

Trafiken påverkas under dagen

Vid klockan 06.30 kunde trafiken släppas förbi platsen växelvis men saneringsarbetet kommer att påverka framkomligheten på platsen under stora delar av dagen.

Det var räddningstjänsterna i Avesta och Hedemora som larmades till tankbilsbranden mellan Skogsbo och Rembo, ett par kilometer norr om Avesta.

– Vi tog hit Hedemora också då vi var rädda att branden skulle sprida sig till skogen, säger Mats Hurtig.

Foto: Google Maps, SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer