Foto: Anders Hansson/SVT

Tidig julmarknad lockade

Publicerad

Ända sedan i fredags morse har det hållits julmarknad i Folkärna utanför Avesta, vilket lockat lika mycket folk till hembygdsgården som på midsommar – trots att det fortfarande är grönt på backen.

Smörknivar, vantar, glögg, lussekatter och prydnadstomtar i långa rader, det var en del av vad som bjöds ut till besökarna på julmarknaden, eller julmässan som de själva kallar den i Folkärna utanför Avesta i helgen. Även en livs levande jultomte fanns på plats och delade ut små julklappar till de minsta besökarna.

Är det inte tidigt med julklappar nu?

– Allt kommer ju tidigare och tidigare nu, och tomten måste vara beredd att köra igång alltid, svarar Yngve Lönn, mannen som finns bakom tomtemasken.

– God jul från oss alla på Gammelgården! slutar han av med.

I fiket hade man förberett sig med 1000 lussebullar och lika många pepparkakor. Det är medlemmarna i hembygdsföreningen som arrangerar mässan och de pengar man får in går till att underhålla de många byggnader som finns vid Gammelgården.

TV: Häng med på julmys i hembygdsgården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer