Tidsdokument över Kvarnsvedens pappersbruk

Uppdaterad
Publicerad

I Borlänge presenterades idag boken ”Pappersarbetarna”. Ett unikt tidsdokument och fackets bild av Kvarnsvedens pappersbruk under hundra år:

Under 115 år har pappersmaskinerna rullat i Kvarnsveden. Bruket har alltid varit en av Borlänges dominerande arbetsplatser, som mest jobbade 1400 personer här, men idag är arbetsstyrkan nere i 560.

För fyra år sen beslutade ledningen för Pappers avdelning 50 på Kvarnsveden,  att ge ut en bok till fackets hundraårsjubileum. Och när boken presenterades idag, var det många uppskattande kommentarer – från nuvarande och tidigare medlemmar

– Mycket bra grepp att låta dem som varit med och jobbat här komma till tals och många fina bilder i boken, säger Anders Wiklund, stridbar ordförande för Pappers avdelning 50 på 1980-talet.

Just nu förs en kamp på bruket om arbetstidsscheman, en tvist som hamnat i Arbetsdomstolen. Även det finns med i jubileumsboken, som inte bara avhandlar gamla tider.

Många av dagens anställda finns med på bild i boken, det har varit en uttalad ambition att dokumentera jobbarna på golvet. Och man har inte bara fotograferat, borlängekonstnären Anders Björnhager har gjort ett tiotal målningar till boken, han jobbade själv på bruket för 40 år sen.

– Men då teckande jag inte av fabriken, jag ritade gubbar på pappersrullarna som sen skickades ut över världen, säger han skrattande.

Den nuvarande Pappersbasen är nöjd med resultatet, kanske mer nöjd med boken än med stämningen på bruket idag.

– Just nu är det inte så trevligt, det är hårda tider nu och vi har ju en konflikt med företagsledningen, säger Sonny Waern, ordförande i avdelning 50. Men vistt har man trivts genom åren på Kvarnsveden, jag själv har jobbat här i 40 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer