Tips om fler tidiga coronafall – ”I nuläget har vi inte planerat att gå vidare”

Uppdaterad
Publicerad

Kan jag ha haft corona redan innan det blev känt? Det undrar nu flera personer i Dalarna efter nyheten om att coronaviruset sannolikt funnits i länet ända sedan december förra året.

– Det är folk som hör av sig till oss om misstanke om tidiga fall, säger Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom.   

Men vården kommer inte att gå vidare och undersöka fler potentiellt tidiga fall av corona. 

Coronaviruset i Dalarna

– I nuläget har vi inte planerat att gå vidare med andra fall. Vi vet att smittan har funnits här tidigt. Det kanske har funnits fall så tidigt som i november men det får vi titta på i efterhand. Det är inget som påverkar hur vi behandlar patienter och räddar liv just nu. 

Det var distriktsläkaren Karin Brandberg i Svärdsjö utanför Falun som misstänkte att en av hennes patienter hade haft corona – redan runt årsskiftet. En misstanke som sedan stärktes efter analyser och provtagning.

– Det som förundrade oss med Svärdsjö var att vi inte visste var smittan kom ifrån där. I Borlänge och Falun såg vi att smittan kom in från folk som hade besökt norra Italien så där visste vi hur den kommit in, säger Anders Lindblom. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet