Foto: Bengterik Busk

Tjärna Ängar fortfarande ett riskområde

Uppdaterad
Publicerad

Polisen presenterade under onsdagen lägesbilden om utvecklingen i utsatta områden. Tjärna Ängar i Borlänge är fortsatt klassat som ett riskområde. Totalt omfattas rapporten 61 områden i landet, varav 23 bedöms vara särskilt utsatta.

I en rapport som presenterade under onsdagen har polisens nationella operativa avdelning, NOA, samlat in data från polisstationer runt om i landet.

Syftet med rapporten är att få en bild nationell lägesbild över vilka områden som är utsatta för att polisen sedan ska kunna fördela resurser där de behövs mest. Men också för att synliggöra situationen och problemen för andra myndigheter och samhällsaktörer som berörs.

– Det är viktigt att vi inser allvaret och vidtar åtgärder – tillsammans. Det här är inget polisen kan lösa på egen hand, säger Dan Eliasson, rikspolischef i ett pressmeddelande.

Tjärna Ängar fortfarande ett riskområde

Områdena klassas i tre kategorier: särskilt utsatta, riskområde och utsatt område.

Dalarna har ett område med på listan, Tjärna Ängar i Borlänge, som likt förra året klassas som riskområde.

LÄS MER: HVB-hem i Borlänge inte tryggt för ungdomarna

Ett riskområde uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt områden, men når inte riktig upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område. Det är alltså en mellannivå och ett område som ligger i riskzonen att bli ett särskilt utsatt område om inte rätt åtgärder görs.

Läs mer om definitionen av utsatta områden i faktarutan nedan.

Fler särskilt utsatta områden

Rapporten, som presenterades under en pressträff på polishuset i Göteborg under onsdagen, är en fördjupning av förra årets lägesbil och antalet områden som nu bedöms som särskilt utsatta är fler i den här rapporten i jämförelse med den förra, skriver polisen på sin hemsida.

– Det beror främst på att vi nu har en fördjupad kunskap om problematiken i dessa områden, snarare än att läget har försämrats sedan förra året, säger Linda Staaf, underrättelsechef på nationella operativa avdelningen som ansvarar för att sammanställa rapporten, i pressmeddelandet.

Utsatta områden

Visa
  • UTSATT OMRÅDE är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.
  • RISKOMRÅDE – kännetecknas av att det befinner sig i riskzonen att bli ett särskilt utsatt område. Något eller några av de fastställda kriterierna saknas. Läget anses alarmerande.
  • SÄRSKILT UTSATT OMRÅDE -  kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.

Källa: Polisens rapport ”Utsatta områden – social ordning, kriminell struktur och utmaningar för polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna på Tjärna Ängar

Mer i ämnet