Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör dalapolisens kanslichef Mats Lagerblad resonera mer om nedläggningen i klippet Foto: Fredrik Sandberg TT/SVT

Arresten i stället för vård för berusade – nu läggs Dalarnas tillnyktringsplatser ner

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera personer tidigare dött i fylleceller hos polisen i Dalarna öppnades tillnyktringsplatser inom vården på tre orter i länet. Nu – två år efter satsningen – läggs platserna ner. Ett besked som dalapolisen beklagar:

– Ju fler som hanteras i polisarrest, desto större risker, säger dalapolisens kanslichef Mats Lagerblad.

De sammanlagt sex inläggningsplatser som funnits i Avesta, Falun och Mora stängs redan vid månadsskiftet. Detta blir en återgång till det tidigare läget när Tillnyktringsenheten, TNE, saknades och polisen varnar för ökade risker för dem som måste tas om hand.

– Riskerna ökar och vi skulle helst se en utveckling i omvänd riktning, att fler skulle kunna få möjlighet att hanteras av sjukvården istället, säger Mats Lagerblad.

Hör honom resonera mer om nedläggningen i klippet ovan.

Säkrare för omhändertagna

TNE saknades länge i Dalarna och var mycket efterlängtat när det väl kom till. Invigningen skedde i september 2019 och innebar att de personer som omhändertogs enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade, och ansågs ha ett större vårdbehov direkt kunde läggas in på TNE istället för att behöva tas till en av polisens arrester.

Enligt polisen blir det mycket säkrare för den omhändertagna eftersom sjukvården har både bättre kompetens och resurser att ta hand om de här personerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer