Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolorna i Smedjebacken har klättrat på SKR:s skolrankning – från plats 256 till plats 24. Rektorn Torbjörn Åkerlund berättar vad han tror är nyckeln till framgången. Foto: Niko Ago/SVT

Topplacering för Smedjebackens skolor: ”Ett kvitto på elevernas resa”

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett en minst sagt dramatisk förbättring på de kommunala skolorna i Smedjebacken. För några år sen var kommunens skolor sämst i länet, men de senaste åren har ett systematiskt arbete gett gott resultat.

Enligt SKR, Sveriges kommuner och regioner, låg Smedjebackens kommun på plats 256 av landets 290 kommuner år 2014.

Men nio år senare har har en stor förändring skett – och nu hittar man kommunens skolor på plats 24.

– Vi har lyckats att rekrytera väldigt bra skolpersonal som ser alla elevernas behov och bidrar till att resultaten blir bättre för varje år som går, säger rektorn Torbjörn Åkerlund som är rektor på Vinsboskolan.

Matilda Kilström (S) är ordförande i familje- och utbildningsnämnden i Smedjebackens kommun och även hon tycker att ett bidragande faktor till de positiva resultaten är lärarnas systematiska och målmedvetande arbete.

Se mer i klippet för att hör mer om hur Smedjebacken kommun jobbar för bättre resultat i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.