Foto: Bildbyrån

Orienteringsstjärnan testar ny sport: ”Behöver en ny utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är världsmästare i tre sporter: orientering, skidorientering och skyrunning, nu behöver hon en ny utmaning för att bli en bättre orienterare. Därför kommer Tove Alexandersson att satsa på skid-alpinism i vinter.

– Jag har alltid fascinerats av bergen och tycker att det är en väldigt bra miljö att träna och vistas i, så därför blir det skid-alpinism i vinter, säger Tove Alexandersson.

Fem världscuptävlingar står närmast på programmen, där även ett EM ingår.

– Jag vet inte hur det kommer att gå, så det är svårt att ha någon målsättning, men jag kommer absolut inte att sluta med orientering, detta är bara ett extra bra komplement, säger Alexandersson.

Vidare säger hon:

– Jag behöver utmaningar för att utvecklas.

DET HÄR ÄR SKID-ALPINISM:

Skid-alpinism, på engelska kallat Ski Mountaineering, är en sport som går ut på att deltagarna ska ta sig uppför berg på skidor, ibland med stighudar under skidorna. Är det för brant tvingas man bära skidorna uppför under klättringen.

På väg ner från berget gäller det att ta sig så snabbt som möjligt i mål.

Loppen utförs på tid, och det kan ske i lag, individuellt, eller sprint bland annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.