Tove årets orienterare – igen

Publicerad

För tredje året i rad har Tove Alexandersson, Stora Tuna utsetts till årets orienterare av Svenska Orienteringsförbundet

Tove Alexandersson har för tredje året i rad utsett till Årets orienterare.  Det skriver Svenska Orienteringsförbundet i ett pressmeddelande.

”Klart att det känns hedrande, men jag tycker att det är många andra som gjort väldigt bra insatser under året”, säger  Tove Alexandersson i en kommentar till orienteringsförbunder.

Årets orienterare är en  utmärkelse som har delats ut sedan 1948. Medierepresentanter ger poäng (tre, två och en), och totalt var det sju aktiva som fick röster. Och klart flest fick Tove Alexandersson som under säsongen 2014 har vunnit den totala världscupen i orientering, tagit fyra VM-medaljer och en EM-medalj i orientering samt en medalj av varje valör vid EM i skidorientering.

– Ja, jag har haft ett väldigt bra år, men det finns andra som också har gjort fantastiska prestationer det här året, och egentligen tycker jag att VM-guld är det som smäller allra högst, men tack så mycket, sa Tove vid prisceremonin i Borås på lördagskvällen.


Sara Hagström – årets junior
Motivering: ”Ett magiskt 2014 med tre SM-guld, totalseger i Silva League och ett galet guldregn på JVM i Bulgarien ledde så småningom fram till en plats i seniorlandslaget samt världscupsdebut”

Gustav Bergman, som svarade för årets prestation
Motivering: ”I Portugal gick han ut 1.20 efter täten, men grävde på något mirakulöst vis fram ett EM-guld i stafett. På VM i Italien upprepade han bragden; tillsammans med Gueorgiou jagade han ikapp Kyburz – och sedan drog Sveriges avslutare bara ifrån. Ett monstruöst lopp, en oerhörd idrottsprestation.”

Jonas Leandersson  – årets sprinter
”På grund av en halsinfektion var det länge osäkert om han ens skulle kunna springa. Väl på startlinjen i Portugal kunde inget stoppa honom. Den vindsnabbe värmlänningen försvarade sitt EM-guld i sprint.”

Annika Billstam – årets medeldistansare
”Hon vacklade länge om en fortsatt satsning, men valde till slut att trycka gaspedalen i botten. Resan gick längs en helt egen väg, med heltidsarbete vid sidan av och med ett enda huvudmål – VM i Italien. Satsningen visade sig klockren och på medeldistansen bar den frukt i form av Sveriges enda individuella VM-guld 2014.”

Anton Johansson – årets långdistansare
”JVM-guld långdistans. SM-guld lång. Två långdistanssegrar i Silva League. Guld på lången i JEC och därmed obesegrad i långdistans i juniorsammanhang. Ett visst stjärnskott från OK Orion vinner helt enkelt i längden.”

Sara Hagström – årets komet 
”Räknas som en av de största talangerna – i år har hon verkligen visat varför. Nyligen fick 19-åringen chansen i A-landslaget – en chans hon sannerligen tog vara på; seger i Euromeetingsprinten, första seniorlandskampen.”

Herrseniorerna  – årets lag
”De svenska herrarna hade inte vunnit en mästerskapsstafett sedan 2006. Men 2014 föll alla bitar på plats. Två gånger om stod Jonas Leandersson och Fredrik Johansson för ett fantastiskt förarbete. Två gånger om levererade Gustav Bergman en makalös sistasträcka och Sverige vann både EM- och VM-guld.”

Ovanstående sju pristagare har orienteringsrörelsen röstat fram.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer