Kommunen avverkade träden olagligt – nu har de fått nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de träd som Leksands kommun och Leksand Strand olovligt avverkade förra året fått nytt liv – nämligen i form av podier i en skulpturpark som invigits på Hildasholm.

För första gången så har en skulpturpark kommit till Hildasholm i Leksand – flera lerskulpturer finns nu att titta på och kommunens tidigare ”trädmiss” har använts i utställningen.

– Vi hade en himla tur, för vi hade planerat att vi skulle ha podier till skulpturerna och så visade det sig att av misstag hade kommunen gjort något fel någonstans, så det blev över en del träd så de har vi fått tillgång till här i parken, säger Sanna Seppänen som är projektledare.

LÄS MER: Olagligt fällda tallar blir del av konstverk

Bötfälldes för missen

Nio stycken lerskulpturer finns nu att titta på runt Hildasholm i den skulpturpark som invigdes under måndagen.

Podierna till konstverken har dock en brokigare historia. Kommunen och företaget Leksand strand missade nämligen att ansöka om marklov för att ta ner träd och avverkade flera träd på två tomter förra året.

De båda bötfälldes, men de kapade träden blev först liggandes – till nu, då de utgör podier.

Planer om fler skulpturparker

Utställningen pågår fram till början på september, men förhoppningen är att fler skulpturparker görs kring Hildasholm nästa sommar, menar projektledaren.

– Det vore jätteroligt, jag har funderat om man skulle göra något för barn nästa år och då ha en skulpturpark för barn och en för vuxna, säger Sanna Seppänen.

LÄS MER: 55.000 kronor i böter för kapade träd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer