Foto: Karl David Englund/SVT

Trafikinsats i norra Dalarna – mer än hälften av de kontrollerade förarna fick böter

Publicerad

Under förra veckan genomfördes en trafikinsats i norra Dalarna. Nästan 400 fordon kontrollerades och över 200 böter delades ut, framförallt för fortkörning.

Polisen och Kronofogdemyndigheten låg bakom insatsen främst kring Idre, Särna och Sälen som utfördes under slutet av förra veckan.

Insatsen var en del av den nationella trafiksäkerhetsveckan, men fokus låg inte bara på att kontrollera trafiksäkerheten. Gränspolisen utförde också inre gränskontroller och Kronofogden kontrollerade om förarna hade skulder.

Johan Alm, gruppchef för trafiksektionen i Dalarna Foto: Niko Ago, SVT

– Sådana här insatser där vi inte bara gör trafikkontroller utan även gör inre gränskontroller och samarbetar med Kronofogden ger oerhört mycket. Insatserna funkar bra, så det här var absolut inte sista gången, säger Johan Alm, gruppchef för trafiksektionen i Dalarna.

Fler än 200 böter delades ut

Under tre dagar kontrollerades nästan 400 fordon. Av de kontrollerade förarna fick strax över 200 ordningsböter.

– Det är ju 202 böter för mycket. Det bästa är ju såklart om vi inte delar ut någon böter alls. Det här visar på en tendens att folk har svårt att hålla hastigheten och för att slippa dödsolyckor måste folk tänka mer på det, det är vad det handlar om i grund och botten, säger Johan Alm.

Under insatsen omhändertog polisen också 15 körkort.

– Då har föraren kört 31 kilometer i timmen för fort eller mer. Egentligen är jag förvånad över att vi inte omhändertog fler körkort, säger Alm.

Se faktarutan nedan med de preliminära resultaten från de tre dagarna i norra Dalarna.

Preliminära resultat från trafikinsats 17-19 september

390 kontrollerade fordon

202 ordningsböter, varav majoriteten rörde hastighet

15 omhändertagna körkort

43 flygande inspektioner

7 inre utlänningskontroller

2 olovliga körningar

1 A-traktor i beslag

1 brott mot alkohollagen

1 brott mot kör- och vilotidsförordningen

1 vägning av fordon.

Kronofogden utmätte en bil samt gjorde två löneutmätningar.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.