Trafikkaos i Mora trots pågående förbättringar

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag är en prövning i trafiken för Moraborna. Det behövs varken Vasalopp eller något annat arrangemang för att långa bilköer ska uppstå. Hittills har Trafikverkets åtgärder inte gett några större förbättringar.

Trafikverkets plan är att ta bort alla trafikljus som finns på genomfarten genom Mora och istället ersätta dem med rondeller. Det ska förbättra trafikflödet på ett relativt billigt sätt. En tidigare plan att bygga en helt ny bro strax norr om lasarettet över till Sandängena har skrotats eftersom det skulle bli för dyrt.

Något bättre med provisorisk rondell

En ny men provisorisk rondell har ersatt trafikljuset i korsningen där Älvgatan går ihop med Vasagatan som också är E45 och RV70. Den har fått trafiken att flyta något bättre just där, och snart är rondellen vid Badstubacksbron klar. Men fortfarande återstår tre trafikljus vid bensinmackarna vid utfarten mot Noretbron. De kommer att betas av vartefter men än kommer det att dröja till 2022 innan genomfarten är helt åtgärdad.

– Det kommer att fortsätta att vara störningar men vi ber trafikanterna i Mora att vara tålmodiga tills allt är klart, säger Åsa Bergqvist som är Trafikverkets projektledare för förbättringen av genomfarten.

Hör henne utveckla hur förbättringen ska gå till och hör redan luttrade bilister i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.