Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Gunilla Wikström/SVT

Stulna fartkameror ska ersättas – Trafikverket: ”Hoppas att stöldvågen är över nu”

Uppdaterad
Publicerad

De fartkameror som utsatts för stöld kommer att återställas. Samtidigt konstaterar nu Trafikverket att det varit lugnt på stöldfronten de senaste veckorna.

– Alla ska ersättas och vi jobbar skyndsamt, säger Eva Lundberg på Trafikverket.

För en månad sedan uppdagades det att runt 150 trafiksäkerhetskameror stulits längs de svenska vägarna.

I Dalarna handlar det om totalt 12 kameror – fyra stycken längs väg 68, fem kameror längs väg 69 och tre kameror på E 16 mellan Falun och Gävle. En man greps och anhölls senare misstänkt för delar av stölderna.

Hastigheter på dalavägar

– Vi kommer att ersätta alla kamerorna då de sitter där för att få ner hastigheten så att vi räddar liv, säger Eva Lundberg som är nationell samordnare för Automatisk trafiksäkerhetskontroll på Trafikverket.

Kostar cirka 40 miljoner kronor att ersätta

Varje kamera kommer att kosta runt 250 000 kronor att ersätta, enligt Trafikverket. Det innebär att den totala kostnaden hamnar på närmare 40 miljoner kronor för återställandet av alla kameror som stulits i Sverige.

– Vi får hoppas att stöldvågen är över nu, säger Eva Lundberg som också konstaterar att det varit lugnt de senaste veckorna.

Hör Eva Lundberg berätta om när man ska ersätta kamerorna. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hastigheter på dalavägar

Mer i ämnet