Mikael Andersson på Transportstyrelsen säger att alla A-traktorägare fått brev om besiktningskravet i början av året. Foto: SVT/Cathrine Gustavsson

Transportstyrelsen: Ingen dispens kommer att ges

Uppdaterad
Publicerad

Senast den 20 maj ska landets nästan 16 000 A-traktorer vara besiktigade, annars drabbas de av körförbud. Det har Transportstyrelsen beslutat.

Och någon dispens för de drygt 15 000 fordon som inte godkänts ännu kommer det inte att bli.

– Nej det blir det inte, säger Mikael Andersson som är informationschef på Transportstyrelsen. I början av året skickade vi ut ett brev till alla ägare av A-traktorer i hela landet om besiktningskravet så de är väl medvetna om det.

– Vi vet att det idag finns A-traktorer på vägarna som inte är trafiksäkra, men återkommande besiktningar blir ett sätt att komma åt detta.

Populärt på landsbygden

En A-traktor är en ombyggd bil som saknar baksäte och är modifierad i växellådan så den kan köras i max 30 kilometer i timmen. För att få köra krävs att man fyllt 15 år och har körkort för EU-moped.

A-traktorer är framförallt populära bland ungdomar på landsbygden. Totalt finns det 15 783 registrerade A-traktorer i landet. Flest i Västra Götalands län med 2176, Skåne 1440 och Dalarna 1058 stycken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

A-traktorerna

Mer i ämnet