Backade upp med skåpbilen. Den stulna musikutrustningen hittades senare gömd i skogen, ett par kilometer från 85-åringens bostad. Foto: Polisens förundersökning/SVT Design.

Tre döms till fängelse för våldsamt rån – 85-åring misshandlades och lämnades i snön

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer som rånade och misshandlade en 85-åring vid hans hem i Skattungbyn döms till fängelse.

SVT har tidigare berättat om händelsen i Skattungbyn i Orsa i slutet av februari. Nu döms de båda männen till två års fängelse vardera för rån och kvinnan till ett års fängelse för medhjälp till rån.

Backade upp mot 85-åringens bil

Enligt tingsrättens dom är det fastslaget att de tre: en 41-årig man, en 39-årig man och en 31-årig kvinna backade upp med en skåpbil så att den hamnade bakdel mot bakdel med 85-åringens bil. De båda männen krossade sedan bakrutan på 85-åringens bil och började lasta över värdefull musikutrustning i skåpbilen.

Högg flera gånger med vasst tillhygge

När 85-åringen upptäckte vad som höll på att hända och gick ut för stoppa stölden blev han misshandlad med sparkar och slag. När han fallit till marken högg någon av männen honom med ett vasst tillhygge flera gånger i benet och han lämnades sedan liggandes i snön när rånarna körde iväg med skåpbilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.