Tredjeklassare ska sopsortera

Uppdaterad
Publicerad

Borlängeelever ska få ökad förståelse för vad som händer med vår mat och våra prylar när de slängs. Den här veckan besöker därför alla tredjeklassare soptippen.

Amsbergs- och Immanuelskolornas sopkunskaper sattes verkligen på prov i dag. Sorteras nagellacket som glas eller farligt avfall?  Och en cd-skiva som plast eller brännbart?

– Det går bra säger Wilma Arnberg som går i trean på Immanuelskolan. Men hon tillägger att det var lite krångligt att veta vad ett termoslock var gort av och därför visste hon inte om det kunde brännas eller inte.

Hanna Wissa på samma skola har en klar uppfattning om varför det är bra att sortera

-Ja det är för att det inte ska stinka. Och det är bra att återvinna saker, då kan man göra om dem och göra något roligare, säger hon.

Tanken med studiebesöket är att eleverna ska få en ökad förståelse för vad som händer med våra sopor och vad som kan återvinnas.

-Man hoppas väl att de kan påverka sina föräldrar litegrann så att det blir lite bättre sorterat. Nu är ju Borlänge väldigt bra på att sortera, men det kan ju alltid bli bättre, säger pedagogen Sarah Runegård på Framtidsmuseet.

”Det stinker”

Efter sorteringsprovet inne i konferensrummet på återvinningscentralen, är det dags för en rundtur på området. Iklädda reflexvästar tittar tredjeklassarna noga ner i varje container och konstaterar att batterier, kylskåp och skrot ligger rätt sorterat.

-Den största upplevelsen får de när de går in i komposthuset, det är många som vänder tillbaka ut när de känner lukten.

Så blir det även den här dagen. Det dröjer inte länge innan de första eleverna rusar ut från lokalen. Men nyfikenheten tar över och snart är hela gänget inne och tittar på soppåsar, matrester och maskiner.

-Det här var spännade, konstaterar Astrid Boström på Immanuelskolan.

-Har du lärt dig något då?

-Nä, inte mer än att det stinker!

Lucas Svedlund har dock intagit lite mer kunskaper:

-Jag har fått lära mig att det luktar illa och man måste slänga rätt saker i komposten och soptunnan.

När han kommer hem ska han däremot inte använda sig av sina nya kunskaper.

-Nä, jag ska spela spel!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.