Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna-Karin Hedberg är en av flera tjejer som tagit förarbevis för vattenskoter i Falun i sommar, under ledning av instruktören Tommy Albinsson. Foto: Lotta Olin/SVT

Trendbrott på sjön – många tjejer vill ta förarbevis för vattenskoter

Publicerad

Från och med 1 maj nästa år krävs förarbevis för vattenskoter. Men redan nu är utbildningarna i full gång i Dalarna, och i Falun ser instruktören Tommy Albinsson en ny trend. 

– Det finns ett stort intresse bland tjejer, säger Tommy Albinsson.

Han är instruktör för förarbevis för vattenskoter i Falun och frivillig inom Sjöräddningen. Albinsson konstaterar att fler än väntat vill ta förarbevis, men att han är mest överraskad över att ungefär hälften är tjejer. 

– Det är väldigt mansdominerat på sjön. Att tjejerna kommer nu är lite av ett trendbrott, säger Albinsson. 

Många nyttjar övergångsbestämmelser

Enligt Transportstyrelsen har totalt 231 personer i landet blivit godkända efter att ha gått den nya vattenskoterutbildningen. I Dalarna är siffran 28.

Sammanlagt har Transportstyrelsen beviljat 1633 ansökningar om förarbevis i landet. Men de allra flesta är såna som tidigare haft förarintyg för olika typer av båtar, och som enligt övergångsbestämmelserna kan få ett förarbevis för vattenskoter utfärdat. 

Anna-Karin Hedberg har haft båt länge, men har även skaffat vattenskoter. I klippet ser du henne vända rätt en tippad vattenskoter, och berätta varför hon valde att ta förarbevis. Tommy Albinsson pratar om tjejernas intresse.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.