Trögt med att få igång hjälp till spelberoende

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått trögt i hela landet att få kommuner och landsting att bli bättre på att hjälpa de 135 000 svenskar som har spelproblem. Det visar en kartläggning från organisationen Stödlinjen.

Trögheten gäller också Dalarna där frågan berördes vid en konferens för länets kommuner som Region Dalarna och Länsstyrelsen arrangerade i Falun på fredagen.

– Befolkningen i stort spelar mindre än tidigare men de som spelar mycket verkar ha fått allvarligare problem, säger landstingets psykolog Viktor Månsson som har ett uppdrag att få igång bättre hjälp till spelberoende.

Få kommuner följer de nya reglerna

En karta från organisationen Stödlinjen från i maj i år visar att det gått trögt för de flesta av länets kommuner att ta det ansvar som följer av de regeländringar i socialtjänstlagen som gjordes att gälla från senaste årsskiftet.

Syftet med ändringarna är att personer med spelmissbruk ska ges bättre förutsättningar att få vård och hjälp för sitt missbruk kombinerat med stöd och behandlingsinsatser för att kunna komma ur problemen. Ett annat syfte är att genom förebyggande insatser minska riskerna för att individer utvecklar spelmissbruk.

”De måste förbättra sin kompetens”

Tanken är att det också ska bli en bättre samverkan mellan landsting och kommuner.

– Både kommuner och landstinget behöver förbättra sin kompetens kring det här, säger Viktor Månsson.

I en tidigare version av texten återgavs det felaktigt att upp emot två procent av befolkningen är spelberoende. Rätt ska vara att 0,4 procent av Sveriges befolkning kan anses ha spelproblem enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten. Därtill har 1,3 procent av befolkningen en ”förhöjd risk” .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.