Tupphalskläden ska berätta om Leksands historia

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Leksands Hemslöjdsförening granska och dokumentera sparade så kallade tupphalskläden från Leksandsdräkten. Genom att studera dessa vill man få en klarare bild av Leksands historia.

”Ta med dina tupphalskläden och kom!” Det säger Leksands Hemslöjdsförening nu till alla som äger ett så kallat tupphalskläde. Föreningen vill dokumentera alla kläden för att se vad de har att berätta om Leksands historia.

– De hörde till högtidsvarianten av Leksandsdräkten och var den finaste delen, säger projektledaren Yvonne Winroth som tror att många tupphalskläden nu kommer att kunna granskas, mätas och dokumenteras när föreningen kommer att åka runt till bystugorna och träffa de som äger dem.

Gått i arv i flera generationer

Föreningen tror att det finns ganska gott om sådana eftersom dessa kläden ofta bara använts sparsamt vid vissa högtider och har gått i arv i flera generationer.

Birgitta Berggren var en av de som kom med sina kläden när föreningen var i Laknäs bystuga.

– Jag är nyfiken på om det i dokumentationen kommer fram variationer inom socknen. Kanske hade de byar där man hade det bättre ställt och mer påkostade halskläden, säger Birgitta som gärna tar på sig sina halskläden till folkdräkten på de dagar som det sedan länge är bestämt att tupphalskläde får användas.

Har kvitto från 20-talet

Med sig har Birgitta Berggren ett kvitto från 20-talet som visar att ett tupphalskläde kostade 120 kronor. En bekräftelse på att ett tupphalskläde var en exklusiv ägodel.

SE MER: Många kullor broderade in initialerna på tupphalsklädena – Se tv-reportaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.