Folkdansare och musiker från Danmark på Fisktorget i Falun. Foto: Maria Holmin/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tusentals folkdansare visar upp sig i Falun

Publicerad

Över 2700 folkdansare och folkmusiker är den här veckan på plats i Falun och de märks ute på stan – det är folkdansuppvisningar hela dagarna på flera olika platser. Det är den stora folkdansstämman Nordlek 2018 som i år äger rum i Falun.

Stämman alternerar mellan de nordiska länderna och Sverige är värdland vart tolfte år. Ordförande för hela arrangemanget är Ulf Hageström Svensson. Även om intresset för folkdans minskat i Sverige på senare år kan han glädja sig åt att allt fler unga människor börjat ägna sig åt folkdans. På Fisktorget ser vi bland annat en ung folkdansgrupp från Danmark, som också brukar tävla i folkdans.

Folkdansare från flera olika länder

Till Nordlek 2018 kommer folkdansare och musiker inte bara från de nordiska länderna, utan även från länder i Europa och så långt bort som USA, Kanada och Australien. Uppvisningarna är en del av arrangemanget, men de är inte främsta syftet:

– I första hand handlar det om att lära av varandra och att umgås. Vi har oerhört trevligt! säger Ulf Hageström Svensson.

Stor final på lördag

På lördag är det stor final med alla deltagare i ett stämmotåg som ska gå från Stora torget till Lugnet, men innan dess hinner dansarna och musikerna med många mindre uppvisningar.

– Varje dag, tre dagar i sträck mellan 13 och 17, en i halvtimmen, på tre ställen. Det blir rätt många! konstaterar Ulf Hageström Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer