Här protesterar undersköterskorna i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet protesterar tusentals undersköterskor i dag för att få mer personal och bättre arbetsvillkor i äldreomsorgen. I Borlänge arrangerades protesten utanför stadshuset.

Inför demonstrationerna har en bunt med över 14 000 namnunderskrifter överlämnats till socialminister Lena Hallengren (S). Tillsammans med listan överlämnades ett antal krav, bland annat om förbättrade arbetsvillkor, bättre arbetstider och högre status för undersköterskor.

Foto: Gunilla Wikström, SVT

Initiativet till upproret drog i gång på Facebook i våras och den utlösande faktorn var att det riktade statsbidraget för ökad bemanning i äldreomsorgen avvecklades.

Med stöd av fackförbundet Kommunal hålls manifestationer i dag i bland annat Stockholm, Jönköping, Tingsryd, Skurup, Tranås, Borlänge och Mariestad.

Foto: Gunilla Wikström, SVT
Ett sextiotal undersköterskor deltog i protesten i Borlänge. Foto: Gunilla Wikström, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.