Två björnhonor med ungar skjutna

Uppdaterad
Publicerad

”Det händer att ungarna klarar sig, men inte lika bra som de som går med sina mammor,” säger Länsstyrelsen rovdjurshandläggare.

Ytterligare en björnhona med ungar sköts under björnjakten i Dalarna sent på söndagskvällen. Att hon hade ungar antas eftersom hon hade mjölk i juvren. Eftersom det är olagligt att skjuta björnar med ungar misstänks det vara grovt jaktbrott.

Skytten har erkänt för polisen att han har skjutit björnen som skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning. I torsdags sköts också en björn med mjölk i sina juver i närheten av Furudal i Dalarna. Även den skjutningen utreds som grovt jaktbrott.

Ungarnas chanser till överlevnad ensamma är osäkra. De är sannolikt födda i vintras.

– Det händer att ungar klarar sig, men inte lika bra som de går med sina mammor, säger Henrik Thurfjell, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

– Det beror på hur mycket mat de hittar, hur mycket bär det finns i skogen till exempel. Men vi går inte ut och tar in dem, utan naturen får ha sin gång.

För en jägare att se om en björn har ungar är möjligt, men svårt, säger Henrik Thurfjell.

– En erfaren jägare kan gissa bland annat på storleken om det är en  hona som kan tänkas ha ungar. Det är en medelstor björn, alltså inte riktigt liten eller riktigt stor. Dessutom är de mer benägna att stå stilla, deras ungar kan ha klättrat upp i träd i närheten.

Under förra årets björnjakt sköts två honor med ungar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Björnjakten i Dalarna

Mer i ämnet