Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När räddningsstyrkan från Hedemora kom till platsen var lagerbyggnaden redan övertänd. Foto: Niklas Hagman

Storbrand i centrala Hedemora – Alvar Aalto-byggnad totalförstörd

Uppdaterad
Publicerad
En träbyggnad totalförstördes i en brand på Callerholmsgatan i centrala Hedemora under natten. Byggnaden var ritad av Alvar Aalto – en av nordens främsta arkitekter.
– Det är en stor sorg, säger Ann-Marie Sörbergs, en av personerna bakom den Alvar Aalto-utställning som fanns i huset.

Aalto var banbrytande inom modern arkitekur och designade även möbler med stor framgång. Huset i Hedemora var en gammal möbelfabrik som byggdes 1946 för att förse främst den amerikanska marknaden.

Larmet kom klockan 23.52 på tisdagskvällen.

Elden spred sig

När räddningsstyrkan från Hedemora kom till platsen var den gamla fabriksbyggnaden redan övertänd. Snart anlände också styrkorna från Avesta och Långshyttan.

– Det var en träbyggnad som brann ner helt och ett trapphus på utsidan av den intilliggande byggnaden förstördes när elden spred sig dit, säger Håkan Axelsson, styrkeledare på räddningstjänsten i Avesta på morgonen.

I den byggnad som elden spred sig till pågår det daglig verksamhet så det var inga människor på plats vid den här tidpunkten.

”Ett kulturarv som brunnit ned”

Huset fungerade som en visningslokal över Aaltos historia och företaget Artek som producerade möbler i bland annat Hedemora. Utställningen hade satts ihop och drevs av föreningen Hantverk och design i Hedemora.

– Jag är alldeles darrig. Det är ett kulturarv som har brunnit ned och det är en stor sorg, säger Ann-Marie Sörbergs som var ordförande för föreningen 2004-2018.

Huset som ritats av Alvar Aalto brann ned natten mot onsdagen. Foto: Hantverk och design i Hedemora

Det som förstörts för all framtid är bland annat flertalet möbler, böcker och en modell över den utställningspaviljong som Aalto lät bygga i Sveaparken i Hedemora till stadens 500-årsjubileum.

– Förrförra säsongen hade vi 800-900 besökare. Tyska Aalto-sällskapet har varit här. Precis som när en människa går bort förlorar man en relation som aldrig går att återskapa och det känns så nu också. Det är en stor sorg, säger Ann-Marie Sörbergs.

Brandorsaken är okänd och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Patsen kommer att spärras av för teknisk undersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer