Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Maria” vittnade mot sina föräldrar men riskerar utvisning. Starta videon ovan för att höra vad hon säger. Foto: Niko Ago/SVT

Tvingades tigga i Sverige – nu riskerar “Maria” att utvisas till Bulgarien

Uppdaterad
Publicerad
Maria vittnade mot sina föräldrar i en uppmärksammad rättegång om människohandel. Föräldrarna hade tvingat henne att tigga och dömdes till fängelse och utvisning till Bulgarien. Nu har hon fyllt 18 år och ska utvisas till samma land.

Hennes fall är unikt. Det var första gången i Sverige som föräldrar dömdes till fängelse för att ha tvingat sin dotter att tigga.

Efter avtjänat fängelsestraff utvisades föräldrarna till Bulgarien och nu, när Maria har fyllt 18 år, har Migrationsverket och Migrationsdomstolen beslutat att utvisa även henne till samma land. Ett beslut som inte kan överklagas då Migrationsöverdomstolen nu meddelat att de inte kommer att ta upp fallet.

“De kan döda mig”

Och Maria fruktar nu för sitt liv.

De kan döda mig. Det finns en oerhörd stor skam i att ha satt sina föräldrar i fängelse, säger hon.

Bedöms kunna skydda medborgarna

Bulgarien är ett EU-land och Migrationsverket skriver till oss:

“EU-länder anses generellt sätt vara säkra, det vill säga att det inte råder någon väpnad konflikt i någon av EU-länderna. Normalt sett bedöms också EU-länderna kunna erbjuda sina medborgare ett godtagbart myndighetsskydd.” 

Samtidigt konstaterar också Migrationsverket att EU-medborgare har rätt att uppehålla sig i Sverige. Men då behöver personen kunna försörja sig. Något som Maria inte kan då hon går i skolan och inte har något arbete.

Allvarliga risker

Karin Gyllenring, som är juridiskt ombud för Maria, anser att en utvisning kan innebära allvarliga risker för Marias liv.

– Hon kan utsättas för människohandel, tvångsgifte och svårt våld om hon återvänder till Bulgarien.

SVT Dalarnas reporter har träffat Maria – starta videon ovan för att höra hennes historia och rädslan inför att skickas tillbaka till Bulgarien.

Maria heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer