Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vansbro kommun tvingas nu att stänga förskolor och införa fjärrundervisning på gymnasiet. Men beslutet innefattar inte grundskolan, vilket eleverna tycker är bra. Foto: Sofie Lind /SVT

Tvingas att stänga förskolor och införa fjärrundervisning i Vansbro

Uppdaterad
Publicerad

Vansbro kommun har tvingats stänga flera förskolor och avdelningar till följd av covidsmitta och karantänsregler. Nu införs även delvis distansundervisning på gymnasiet en månad framåt.

Det är en ansträngd personalsitaution där mer än hälften av de anställda inom förskolan i Vansbro varit frånvarande i veckan.

– Vi har över 60 procents frånvaro och så ser det även ut ungefär i grundskolan och på gymnasiet också, säger skolchefen Lars Lisspers.

Han hyllar personalen som fått allt att gå ihop och hoppas att någon av de stängda förskoleavdelningarna i centrala Vansbro kan öppna igen redan nästa vecka.

Uppmaningen: Håll er barn hemma

Kommunen har däremot fattat beslut för att säkerställa den långsiktiga verksameheten. Till exempel att alla barn i förskolan bör hållas hemma.

– Vi ser gärna att vårdnadshavare om möjligt håller sina barn från förskolan fram till dem 28:e februari, säger Lisspers och understryker att förskoleavgiften kommer att justeras för de vårdnadshavare som hörsammar uppmaningen.

Samtidigt införs fjärrundervisning på gymnasiet i Vansbro från och med förra vecka – ett beslut som däremot inte innefattar grundskolan. Det glädjer Fred Elofsson som går i åttonde klass på Smedbergsskolan i Vansbro.

– Vi hade det förra året och jag vill inte ha det igen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet