Tyskt tåg fixar största spårbytet i Dalarna på decennier

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett av de större järnvägsprojekten efter Dalabanan. Räls och slipers mellan Hedemora och Avesta ska bytas ut. Till jobbet använder entreprenören ett tyskt specialtåg med besättning.

Det är en omfattande förbättring som  nu pågår längs ett par mil mellan Avesta-Krylbo och Hedemora. Nya spår ska på och höja kvaliteten på Dalabanan.

– Räls, slipers, makadam och växlar byts ut, säger Peter Björklund, projektledare på trafikverket.

Till sin hjälp har han entreprenören NRC som tagit in ett tyskt tåg med besättning för att byta bland annat 32 000 slipers. Totalt kommer arbetet att ta ca fem veckor och leda till ökad komfort och kapacitet.

De tyska spårarbetarna som reser runt i världen med sitt specialtåg är nöjda med sin nuvarande arbetsplats.

– Sverige är ett av våra favoritländer att jobba i, det är alltid fascinerande att komma hit och se det här landskapet, säger Ramazan Memecan.

I klippet oven berättar han mer om hur det är att jobba i Dalarna och du hör också land annat projektledaren om vad arbetet ska leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.