Foto: TT

UD ändrar reseråden för Turkiet

Uppdaterad
Publicerad
Utrikesdepartementet tar bort sin avrådan från resor till de turkiska turistorterna vid Medelhavet. Förutom transitflyg uppmanas dock svenskarna fortfarande att undvika icke nödvändiga resor till Ankara och Istanbul.

De nya rekommendationerna kom vid lunchtid i dag.

– Vi gör det för att läget på turistorterna längs medelhavskusten och Egeiska havet bedöms som lugnt och för att flygplatserna nu är öppna, säger Lilian Willix Schwirtz, presskommunikatör på UD till TT.

Kan ändras snabbt

Fortfarande avråder departementet dock från icke-nödvändiga resor till både Istanbul och Ankara, samt vissa provinser i sydöstra Turkiet.

– I Istanbul och Ankara har läget stabiliserats det senaste dygnet men händelseutvecklingen den senaste tiden har varit oförutsägbar. Förändringar där kan därför ske snabbt, säger Lilian Willix Schwirtz.

Transit via flygplatserna i Istanbul och Ankara är dock undantaget.

Lilian Willix Schwirtz förklarar att det trots ändringen är viktigt att vara fortsatt vaksam och undvika folksamlingar när man befinner sig i landet, samt hålla sig uppdaterad gällande eventuellt ny reseinformation.

Flyger igen

Beslutet innebär att charterbolagen, som valde att ställa in alla sina avgångar till Turkiet på söndagen, kommer att flyga enligt ordinarie schema från och med måndagen.

”Alla våra resor som går till Antalya, Bodrum och Marmaris återupptas därmed och kommer att gå som vanligt enligt tidtabell”, skriver Ving på sin hemsida.

”Från och med tisdag avgår resor till Turkiet enligt ordinarie program”, skriver Fritidsresor.

Detsamma gäller Apollo som har charterresor till Turkiet först på onsdagen.

För eventuellt oroliga resenärer väljer både Ving och Fritidsresor att fortsatt erbjuda kostnadsfri av- och ombokning för resor på måndag och tisdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer