Ulla (V) hotades med avrättning

Publicerad

Varannan kvinnlig riksdagsledamot har utsatts för hot det senaste året. Det visar en undersökning som Svenska Dagbladet gjort. En som drabbats är Ulla Andersson (V), riksdagsledamot från Gävle.

Ulla Andersson satt och jobbade på sitt rum i riksdagen, och det var efter att hon svarat på ett rasistiskt mail som dödshotet kom via mms, från samme avsändare.

– När jag öppnade filmen var det en avrättning där de skar halsen av en man, så att blodet rann ut. Sedan höll en grupp män upp honom som en trofé. ”Så här blir det om det fortsätter”, stod det ungefär. Det var läskigt, jag blev verkligen rädd, säger hon till SVD.

Undersökningen visar att 86 procent av riksdagskvinnorna som svarat på enkäten, fått nedsättande kommentarer. Hälften säger att de blivit hotade via mejl, men hoten har också framförts via brev, i sociala medier, eller på telefon.

– Det här blir, sjukt nog, ens vardag. Kommentarerna handlar om min klädsel, hur jag ser ut, hur jag uttrycker mig, att jag inte borde få yttra mig, att jag är en nolla, en idiot, att jag är socialist och feminist, säger Ulla Andersson, som poängterar att det självklart är legitimt att argumentera emot henne i sak.

128 av riksdagens 150 kvinnliga ledamöter svarade på enkäten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer