Här stannar sköterskorna

Uppdaterad
Publicerad

Trots krisen i Dalarnas landsting har Avesta lasarett inte behövt stänga en enda vårdplats.

Sjuksköterskebristen är något som märks tydligt i nästan hela länet, med stängda vårdplatser och inställda operationer som följd. I Avesta har man däremot inte drabbats lika hårt. Totalt är de lediga sjuksköterskeplatserna bara 6-7 stycken till antalet. Och på de tillgängliga platserna för AT-läkare är trycket skyhögt, med 110 sökande – på 5 platser. Och från lasarettets ledning säger man att detta sannolikt är ett resultat av att det handlar om ett litet sjukhus, som dels innebär en trivsam miljö för de anställda. Men också att man alltid varit en underdog och på så vis tvingats jobba extra hårt med rekrytering och arbetsmiljö.

–Jag tror att det är något långsiktigt vi har jobbat med i många, många år, det har varit en överlevnadsstrategi. Vi har jobbat otroligt mycket just med rekryteringen på olika områden, säger Marie-Louise Albertsson, verksamhetschef på Avesta lasarett.

Men även på Avesta lasarett känner personalen av det ansträngda läget och förändringarna i landstingets villkor.

Det är inte minst sant för Hanna Perjans. Som så många andra sjuksköterskor sökte hon sig bort från landstinget. Men trots att jobbet hon fick på kommunen innebar både högre lön och bättre arbetstider, så valde hon att komma tillbaka till lasarettet i Avesta.

– Jag saknade arbetsgruppen och arbetet. Jag ser arbetet på Avesta lasarettet som mer utmanande och mer utvecklande för mig i min arbetsroll, berättar Hanna Perjans

Men trots att det verkar gå relativt bra på Avesta lasarett kan Marie-Louise Albertsson inte peka på något speciellt som andra lasarett kan lära sig av dem.

–  Jag är säker på att vi gör bra saker man kan titta på och ta del av på andra ställen. Sedan är det ju svårt att föra över det som är lätt hos oss, litenheten och närheten till allting. Det är ju inte helt lätt att bara föra över till större verksamheter, säger Albertsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Dalarna

Mer i ämnet