Patient nekades covid-19-test, trots uppvisade symptom. Foto: TT

Undersköterska misstänkte att patient var sjuk i covid-19 – läkare nekade test

Publicerad

En undersköterska i södra Dalarna misstänkte att en patient, en äldre man, hade covid-19 då han uppvisat tydliga symptom för det. Hon bad därför en läkare att testa honom för det – men läkaren nekade. Någon vecka senare insjuknade undersköterskan själv i covid-19 och blev inlagd. Nu anmäls händelsen till IVO.

Samma dag som undersköterskan och en av hennes kollegor befarade att patienten hade covid-19 så svarade ansvarig läkare på avdelningen, som ska vara ”coronafri”, att mannen inte skulle behöva testas, enligt anmälaren. Undersköterskan hjälpte sedan mannen att duscha dagen därpå och någon vecka senare började hon känna sig hängig och hade feber.

Hon sjukskrevs och testades senare positivt för covid-19 och skickades vidare till AVA, akutvårdsavdelningen, i Falun. Där tillbringade hon åtta dagar med bland annat syrgas och var sjukskriven i totalt fyra veckor.

Anmälaren: Smittkedjan hade kunnat begränsas om läkaren tagit det på allvar

Patienten hon tog hand om konstaterades också smittad av covid-19.

Nu ifrågasätter anmälaren hur en ansvarig läkare kan avfärda önskemål om provtagning för covid-19 när patienten uppvisade så tydliga symptom. Anmälaren hävdar att smittkedjan högst sannolikt hade kunnat begränsas om läkaren hade tagit personalens oro på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer