Linda Lindfelt, undersökterska på Herrhagsgårdens demensboende i Falun. Foto: Lotta Olin, SVT

Undersköterskan Linda i Falun positiv till krispaketet: ”Vi behöver mer utbildad personal i äldreomsorgen”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har svårt att se att de där pengarna kan ge de händer som behövs, säger Linda Lindfelt om regeringens krispaket till vård och äldreomsorg.

Hon är positiv till satsningen men menar att det behövs ännu mer.

Undersköterskan Linda Lindfelt, Herrhagsgårdens demensboende i Falun, älskar sitt yrke, men under sina år inom äldreomsorgen har hon sett att personalen har minskat allt mer.

Att regeringen nu under coronapandemin satsar på ett krispaket till äldreomsorgen är bra, tycker hon. Inte minst möjligheter till att vidareutbilda sig på betald arbetstid.

Coronaviruset i Dalarna

– Det är en väldigt viktig del. Många har inte valt i sin ungdom vad man vill bli när man blir stor. Att man kan välja det när man blir äldre tycker jag är jätteviktigt, plus att man kan få det betalt.

Få fler att välja  yrket

Hur ska det ge fler händer inom äldreomsorgen?

– Vi behöver mer utbildad personal, och för att få utbildad personal behöver man ha sådana här satsningar så att fler vill jobba i de här yrkena, säger Linda Lindfelt till SVT.

Hon har själv vidareutbildat sig på arbetstid, och fick utbildningen betald av Falu kommun.

Önskan: ”Lyssna på oss”

Hon har en önskan till politikerna som tar besluten:

– Jag skulle önska att man lyssnar på oss, och att man i den här krisen ser att vi är väldigt få personal. Och det har varit så här en längre tid, man skär ner hela tiden. Vi behöver bättre arbetsvillkor och bättre lön för att orka.

Hör mer i klippet om hur Linda ser på krispaketet till äldreomsorgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet