Klart med försäljning av ABB:s Power Grids

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart att ABB säljer divisionen Power Grids till japanska Hitachi.

– Det är verkligen en ”win, win, win”, säger Ulrich Spiesshofer, vd, ABB och utvecklar:

– Affären kommer att gynna Power Grids verksamhet som nu hamnar i en miljö med bra förutsättningar både när det gäller infrastruktur och finansiering, den är bra för Hitachis erbjudande och för ABB:s aktieägare, förklarar han.

ABB Power Grids

100 miljarder

Verksamhetens värde beräknas till 11 miljarder dollar, motsvarande 100 miljarder kronor. ABB kommer inledningsvis att behålla 19,9 procent av aktierna för att säkerställa övergången.

Den inledande fasen av försäljningen på 80,1 procent av aktierna kommer att handla om 7,6-7,8 miljarder dollar – omkring 70 miljarder svenska kronor.

Affären avslutas 2020

Affären förväntas därefter att vara avslutad första halvåret 2020.

– Jag kan lugna alla anställda i Ludvika, Västerås och övriga Sverige som tillhör Power Gridsdivisionen. Vi kommer att ha gott om tid att göra den här överlämningen. Vi känner Hitachi och vet att det är ett företag med goda värderingar som vill fortsätta att utvecklas och bli bäst. Alla medarbetare i divisionen kommer att erbjudas att komma med i den joint venture vi kommer att skapa till år 2020, säger Johan Söderström vd för ABB Sverige.

Divisionen omfattar 2 800 anställda vid ABB i Ludvika och 900 i Västerås.

Det här är ABB Power Grids

  • Power Grids är en av fyra divisioner i koncernen ABB, med fokus på kraft- och automationsprodukter.
  • Power Grids-divisionen har 2 800 anställda i Ludvika och 900 anställda i Västerås.
  • Divisionen erbjuder också system, service- och programvaror för kraftgenerering, överföring och distribution av elkraft.
  • ABB skriver på sin hemsida att de är världens största tillverkare av transformatorer.
  • Hela ABB Sverige har 7 800 anställda.

Källa: ABB.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABB Power Grids

Mer i ämnet