Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Redo för att koka ny soppa” – hör Vasaloppets Johan Eriksson om den nedlagda undersökningen och hur det går att ersätta det som brunnit upp. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Utredning av brand i Vasaloppslager läggs ner – ”Svårt att fastslå orsak”

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen efter branden i Vasaloppets centralförråd har lagts ner. Det har inte gått att visa att något brott har begåtts enligt polisen.

– Vi har inte kunnat fastställa någon brandorsak eftersom det inte gick att få fram något från den tekniska undersökningen, säger förundersökningsledare Lars Nordanbro.

Vasaloppslagret brann i november

Det var i början av november som Vasaloppets centralförråd brann upp. Stora mängder material, allt från maskiner till valla och blåbärssoppa, gick upp i rök.

En förundersökning om misstänkt mordbrand inleddes. Men nu har alltså utredningen lagts ner, vilket P4 Dalarna var först med att berätta.

Förblir ouppklarad

– Man har gjort vad man kunnat, men är det en totalbrand så är det svårt att göra något över huvud taget, säger Lars Nordanbro.

Det har aldrig funnits någon misstänkt för branden, som nu förblir ouppklarad. För att förundersökningen ska öppnas igen krävs uppgifter till polisen som man tror kan leda till åtal.

– Då gäller det att den som kommer med information kan stå för det i ett polisförhör.

Från Vasaloppets sida var beskedet väntat.

– Polisen har signalerat nu mot slutet att de inte haft större förväntningar på att hitta brandorsaken, säger Johan Eriksson, som blickar framåt.

– Vi följer planen och vi ligger bra till inför vintern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är lugnare nu”- hör vd:n Johan Eriksson om arbetet som pågår sedan branden, för att Vasaloppet ska kunna bli av. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer