Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra hur man jobbar för fånga upp den olja som läckt ut i sjön. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Oljeläckage i Väsman i Ludvika – kommunen: ”Bada inte”

Uppdaterad
Publicerad

Ett utsläpp av en stor mängd bränsle har inträffat i Gonäs i Ludvika kommun under valborgshelgen. Ämnet, som troligtvis läckt ut i sjön Väsman, är en förnybar diesel, HVO. Nu avråder kommunen människor och djur från att bada i södra delen av sjön.

Utsläppet ska handla om sju till femton kubikmeter olja, och ett oljebälte ska ha synts på vattenytan in mot Ludvika. Kommunen har under måndagen fått uppgifter om att utsläppet kan ha spridit sig ännu längre bort.

– Vi har fått indikationer på att det gått genom kraftverket och in i nästa sjö, men det finns stor tveksamhet till om det kommer härifrån, det kan vara en annan typ av diesel, säger Charlotte Olsson, sektionsledare för miljö- och hälsoskydd på Ludvika kommun.

Läckande bränsletank

Det var under torsdagen i förra veckan som driftpersonal på regionfastigheter, som äger lokalen där utsläppet ägt rum, upptäckte att det läckte från en bränsletank i området och slog larm. Orsaken till utsläppet är i nuläget oklart, men man misstänker att någon försökt stjäla bränsle.

– Det pågår en utredning och polisen är inkopplad, vi utreder även konsekvenserna av utsläppet, säger Martin Ullgren, projektledare på Regionfastigheter.

Ser över säkerhetsrutiner

Regionfastigheter som äger flera anläggningar runt om i länet ser nu över sina säkerhetsrutiner.

– Vi ser över att utrymmena är låsta och att det finns en rutin hos driftoperatörerna att hålla dem låsta, säger Martin Ullgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.