Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marit Ragnarsson, koordinator för energi- och klimatarbetet på Länsstyrelsen Dalarna ser en positiv utveckling, men i vissa områden behövs ansträngningar. Foto: Anders Hansson/SVT

Utsläpp av växthusgaser minskar i samtliga dalakommuner

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen av växthusgaser minskade i samtliga dalakommuner mellan 2005-2020. Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren gjort.

De siffror som tagits fram visar utsläpp som gjorts inom kommungränserna mellan 2005-2020. Bland dalakommunerna utmärker sig bland annat kommunerna med störst befolkning. Både i Falu och Borlänge kommun har utsläppen av växthusgaser minskat med ungefär en tredjedel.

I Rättvik har utsläppen också minskat, med ungefär en femtedel. Men här ökar utsläppen de senaste åren och utsläppen 2020 är i samma storleksordning som 2014.

Behövs mer förnybar energi

Sett över hela landet så syns en kraftig minskning av växthusgaser. Från 7,4 ton till 4,5 ton 2020.

Marit Ragnarsson, koordinator för energi- och klimatarbetet på Länsstyrelsen Dalarna ser att utvecklingen i Dalarna är positiv men att det behövs mer fokus på förnybar energi.

– Dels genom att öka produktionen av förnybar energi genom utbyggnad av främst vindkraft där vi har stor potential, men också att alla aktörer, organisationer och företag ser över sin energianvändning, effektiviserar den och övergår till förnybara bränslen, säger Marit Ragnarsson.

Kommunsiffrorna har beräknats av Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) med data från Nationella emissionsdatabasen och SCB.

Industriverksamhet, vägtrafik eller en stor andel jordbruk kan ge höga utsläpp i en kommun.

Utsläppen säger inget om klimatpåverkan från enskilda personers konsumtion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet