Vaccinationspersonalen i Dalarna räcker inte till – ”Behöver all hjälp vi kan få”

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna har som mål att redan innan jul vaccinera alla över 65 år som fått första och andra dosen covidvaccin. Men den stora efterfrågan på den tredje dosen skapar en stor belastning på primärvården. Samtidigt är det brist på sjuksköterskor och de personalförstärkningar som man fick tidigare har hittills inte gått att mobilisera.

Just nu finns ett behov att vaccinera cirka 50 000 personer före jul i Dalarna, men hittills har regionen inte lyckats skapa fler än 20 000 vaccinationstillfällen. 30 000 behövande kan ännu inte få några tider på grund av personalbrist.

Det är brist på sjuksköterskor, det är brist på inhoppande pensionärer, det är svårt att flytta personal från andra verksamheter efter de behöver sin personal och det är till och med brist på lokaler för massvaccination eftersom till exempel hockeyarenor, som tidigare kunde användas, är fullt upptagna med just ishockey nu.

Coronaviruset i Dalarna

Nyvaknat intresse hos dem som inte fått första dosen

Lägg därtill att många som inte tagit sin första dos ännu i större utsträckning vill vaccinera sig efter beskedet om att vaccinationsbevis kommer att krävas på allmänna sammankomster. Dessutom ska det vaccineras mot den vanliga säsongsinfluensan.

– Jag har aldrig tidigare upplevt ett sådant tryck på primärvården, säger chefläkaren Roger Larsson på Region Dalarna.

– Vi måste ju samtidigt utföra allt annat som vårdcentralerna förväntas klara, och just nu så klarar vi tyvärr inte ens att svara på mer än hälften av alla telefonsamtal som rings till oss. Det är inte godkänt.

Tidigare tog regionen hjälp av ett privat bolag som hjälpte till med covidvaccinationen, men för att kunna göra det igen så behöver man göra en ny upphandling, vilket tar flera månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet