Hör vad projektledaren Magnus Huldén säger om målet med inventeringen. Foto: Tobias Enmark/SVT

Vägtrummor inventeras – ger jobb åt nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mellan 500 000 och 1 000 000 vägtrummor längs de svenska vägarna. Men man vet inte exakt hur många och inte heller var de är, så nu håller Trafikverket på med en truminventering med hjälp av nyanlända och långtidsarbetslösa.

– Det här är ju ett sätt att slussa in nyanlända och långtidsarbetslösa i arbetslivet samtidigt som vi kan kartlägga var det finns vägtrummor och i vilket skick de är, säger Magnus Huldén, projektingenjör för truminventering vid Trafikverket.

Moderna beredskapsjobb

Det kallas moderna beredskapsjobb och syftar till att få ut nyanlända och långtidsarbetslösa i arbetslivet. Just truminventeringen är ett projekt som inte skulle blivit gjort på många år om inte de nyanlända funnits till hands och det är höga krav på deltagarna.

– Vi har som mål att fånga upp de som har en relativt hög akademisk utbildning och som kan vara av intresse för framtiden inom Trafikverket, säger Magnus Huldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.