Foto: arkiv

”Stor efterfrågan på arbetskraft”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten fortsätter att sjunka i Dalarna och nya siffror visar att nästan 1000 personer fler har jobb idag, jämfört med samma tid ifjol.

Just nu ser det ut som att det är goda chanser att få jobb i Dalarna. Arbetsförmedlingens nya siffror visar alltså att nästan 1000 personer färre var arbetslösa i oktober än samma månad förra året.

– Vi har en väldigt stor efterfrågan på arbetskraft och det i sin tur. Det är en följd av ett pågående generationsskifte som gör att många arbetsgivare behöver fylla på, säger Jan Sundkvist på Arbetsförmedlingen i Falun.

Falu kommun står för hela 40 procent av Dalarnas minskning i artbetslöshet. Frågan är hur det kan se ut så?

– Vi har under lång tid haft samarbete med Falu kommun och företag i kommunen. Nu ser vi frukten av detta, säger Elisabet Fyhr på Arbetsförmedlingen i Falun.

9 000 personer söker just nu arbete i Dalarna och Jan Sundkvist tror att arbetslösheten här kommer att fortsätta nedåt de närmaste åren.

(Inom  parentes anges motsvarande siffror för oktober 2013)       

  • 6,8 procent var inskrivna som arbetslösa (7,5)*
  • 14,0 procent av ungdomar 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (16,2)**
  • Antal inskrivna arbetslösa uppgick till 9 068 personer (9 945)
  • 1 307 personer fick arbete (1 459)
  • 912 personer anmälde sig som nya öppet arbetslösa (973)
  • 1 596 nyalediga platser anmäldes (1 018)
  • 68 personer varslades om uppsägning (83)                        

 *     Inskrivna arbetslösa som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften 16-64 år   **     Inskrivna arbetslösa som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften 18-24 år     

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer