Brutala TV-spel oroar

Publicerad

Många barn och ungdomar spelar våldsamma TV- och dataspel, trots en åldersgräns på 18 år, vilket nu oroar en rektor på en Hudiksvallsskola.

Många barn och ungdomar spelar våldsamma TV- och dataspel, trots en åldersgräns på 18 år, vilket nu oroar en rektor på en Hudiksvallsskola.

På skolan Skolbyn i Hudiksvall har rektorn reagerat på att många elever spelar dessa spel. Hon anser också att många elever använder ett hårdare språk och agerande bland eleverna.

– Jag har ju haft en incident på skolan där man kan se att barn leker ut det som man gör i spel. Där barnet också har bekräftat att det är så man gör i spelet. Det är tuffa tag och ett språk som inte är okej, säger Johanna Julle som är rektor på Skolbyn i Hudiksvall.

Det är framför allt ett spel som är populärt bland eleverna just nu, GTA (Grand Theft Auto).

En actionspelserie om det moderna gangsterlivet där vapen, pengar, fordon och uppdrag spelar en stor roll.

Sandra Wärn arbetar som försäljare på en spelbutik och är också spelskribent. Hon spelar själv GTA och beskriver spelet så här.

– Det är ett actionspel med betoning på gangsterkultur. Det innehåller mycket våldsamma element, en del valfria och en del påtvingade. Även sexistiska element, du måste besöka strippklubbar och utföra tortyrscener för att komma vidare i handlingen, säger Sandra Wärn.

Är det ett lämpligt spel för barn?

– Nej, det tycker jag absolut inte, säger Sandra Wärn. Den sexisim och våldsbild som finns i spelet tycker jag inte är lämplig för barn eller personer i yngre tonåren.

Rektorn tycker att klimatet har blivit hårdare och språket tuffare på skolan och skolans eleveråd har också diskuterat TV-spelet.

På skolgården pratar vi med några av eleverna i mellanstadiet.

Många av dom spelar GTA och tycker att det inte behövs en åldergräns på 18 år.

Det som de möjligtvis reagerar över är när deras karaktär går på strippklubb i spelet.

– Jag tycker inte att vi ser det som ett problem än, men jag tycker att utvecklingen går väldigt fort. Vuxenansvaret är jättestort, säger Johanna Julle.

Diskutera gärna detta och dela era tankar med oss i sociala medier. Hur tänker ni kring åldersgränser för tv-spel? Är ni föräldrar till barn som spelar? Hur borde skolan tänka?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer