• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Vasbro kommun ska spara 15 miljoner kronor de närmsta åren. Foto: SVT

Vansbro kommun drar åt svångremmen

Den senaste prognosen för ekonomin i Vansbro kommun var att sex miljoner kronor skulle behöva sparas. Men det räcker inte. Nu startar ett arbete där 15 miljoner kronor ska sparas de närmaste åren.

– För att få en ekonomi i balans, och även möjlighet att göra investeringar, så behöver vi anpassa våra kostnader, konstaterar kommunchef Oscar Fredriksson i ett pressmeddelande.

Jämfört med andra kommuner

Kommunen har undersökt hur kostnader för olika verksamheter står sig mot andra jämförbara kommuners. Detta för att kunna identifiera områden där åtgärder behövs.

– Vi kan konstatera att Vansbro kommun, inom flera områden, har ett kostnadsläge som ligger högre, eller betydligt högre, än andra jämförbara kommuner, säger Oscar Fredriksson.

Klarar underskott 2017

Prognosen är att kommunen redan 2017 gör ett underskott på sex miljoner kronor. Men genom åtgärder som redan vidtagits så hoppas man att nå ett nollresultat.

– Vår bedömning är att vi kommer att kunna göra det, säger Oscar Fredriksson.

Men det behövs alltså ytterligare besparingar. Totalt 15 miljoner fram till år 2020. Vilket kommunstyrelsen fattade beslut om i tisdags.

Fattade beslut

– Vi ska nu ta fram konkreta förslag, som sedan ska samverkas med fack och medarbetare, säger Oscar Fredriksson.

Vad kan det handla om för åtgärder?

– Vi vill först föra en dialog med inblandade i beslutet, men vi har inlett den processen, säger han.

− Det allra mesta av det här kommer att handla om förändringar i bemanning, arbetssätt och en striktare tillämpning av gällande regelverk och det är frågor som förvaltningens chefer ansvarar för, säger Fredriksson.

”Måste anpassa verksamheten”

Inga detaljer ges i dagsläget.

–  Jag har full förståelse för att det här är ett besked som skapar oro hos våra anställda, och vi vill själva se en snabb och öppen process. Ska vi få en ekonomi i balans så kan vi dock inte bortse från de strukturellt höga kostnader vi har − vi måste helt enkelt anpassa verksamheten till kostymen, säger Oscar Fredriksson.

En första avstämning ska ske 31 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer