Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Paret väntar fortfarande på sanering och renovering en månad efter översvämningarna. Foto: Anders Hansson /SVT

En månad efter översvämningarna: Mona och Anders väntar fortfarande på sanering

Publicerad

Det är nästan en månad sedan skyfallet drabbade de södra delarna av Dalarna. Hos familjen Lundqvist i Borlänge blev hela källaren översvämmad när avloppssystemet började gå baklänges och trycka upp vatten ur golvbrunnarna. Nu måste hela källarvåningen tömmas på möbler och saker inför den renovering som väntar.

Makarna Lundqvist har ett digert jobb framför sig. Hela källarvåningen och garaget måste tömas och flyttas till andra delar av huset för att villan ska kunna saneras och renoveras. Möblerna kommer de att få hjälp att bära, men lösöret blir deras egen arbetsinsats.

– Ja, det är inte lite grejor, alla samlingar som vi fått ihop under 40 år, säger Mona Lundqvist.

Avloppsvatten

I källargaraget står sedan nära en månad tillbaka ett fläktaggregat och brummar. Luftslangarna är utdragna över golven i hela källlarvåningen.

– Lukten är borta nu, säger Anders Lundqvist! Det var ju avloppsvatten som kom upp bakvägen ur golvbrunnarna så det luktade verkligen inte gott!

Flaskhals

När hantverkarna ska komma har de inte fått besked om. Det är där den verkliga flaskhalsen ligger, att byggentreprenörerna ska räcka till för att hinna med alla problem som uppstått i de översvämmade husen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer