Professorns kosttips inför Vasaloppet: ”Var inte rädd för fett”

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för Vasaloppet och det är många som förbereder sig. Men det kan finnas en del tankar om hur du gör det på bästa sätt. SVT Nyheter Dalarna har bett Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi om några kosttips under uppladdningsfasen.

– Den som klarar sig bäst under en sådan här utmaning är den som lärt kroppen att bränna fett och spara på kolhydraterna, säger han.

För att lära kroppen att bränna fett måste man, enligt Tonkonogi, ge kroppen fett.

Vasaloppet

– Nu kan minst 20 procent av det dagliga intaget bestå av fett. Vilken slags fett spelar ingen roll, det kan vara olivolja på salladen, grädde i såsen, fet fisk osv.

Radikala förändringar på sex veckor

Enligt Tonkonogi så går det att få ganska radikala förändringar i kroppens förmåga att använda olika sorters bränsle på sex veckor.

– Det är muskelcellerna som lär sig att använda mer fett och mindre kolhydrater och de anpassningsprocesserna är snabba,

Men det handlar inte om att krångla till det menar han. Ät varierat och som du brukar, men under uppladdningsfasen tar du till exempel mindre kolhydrater som färre potatis och kanske lite extra av gräddsåsen. Närmare Vasaloppet eller någon annan liknande utmaning blir det tvärtom.

– Träna med låga kolhydrater, tävla med höga kolhydrater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet