Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förbundsordföranden om belastningen för socialsekreterarna: ”Ta tag i det här nu”

Varannan socialsekreterare i Dalarna och Västmanland missnöjd med arbetsbelastningen

Publicerad

Hälften av socialsekreterarna i Dalarna och Västmanland missnöjda med arbetsbelastningen och lönen. Det visar en undersökning som gjorts av Novus på uppdrag av Akademikerförbundet SSR.

– Undersökningens resultat visar på samma signaler som jag får höra från våra medlemmar, säger Annika Lindgren, socionom och fackligt engagerad i Borlänge i ett pressmeddelande.

Rättsäkerheten hotas

Närmare 2 500 socialsekreterare har tillfrågats i landet. I Dalarna och Västmanland har 107 personer svarat och i resultatet ser man bland annat att var tredje socialsekreterare har sömnproblem på grund av oro. Nästan hälften upplever att man inte klarar kvaliteten och rättssäkerheten i enlighet med socialtjänstlagens intentioner. En majoritet menar att socialtjänsten i respektive kommun arbetar för lite med förebyggande insatser.

Kräver tydligt ledarskap

När det gäller missnöjet med arbetsbelastningen så anser fler än hälften att den har ökat det senaste året. Förbundsordföranden i Akademikerförbundet SSR, Heike Erkers, menar att läget är allvarligt:

– Ska vi fortsätta att klara vårt viktiga samhällsuppdrag utan att bli utbrända krävs ett tydligt ledarskap och förbättringar från ansvariga kommuner.

Av undersökningen framgår även att trots missnöje och oro så är sex av tio socialsekreterare ändå nöjda med sin arbetssituation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer