Hör varför vårdpersonalen blir utan julledighet Foto: Karl Barrsjö / SVT

Vårdpersonal blev utan sommarsemester – nu ställs julledigheter in

Uppdaterad
Publicerad

Långt ifrån alla vårdanställda inom Region Dalarna kommer få julledigt som de hoppats på i år, det menar Vårdförbundet. Anledningen är både personalbrist och att smittspridningen i samhället fortsätter öka.

– Det hänger ihop med att vi redan innan pandemin hade för lite personal, de är slitna nu och behöver semester, säger Marion Vaeggemose, avdelningsordförande för vårdförbundet Dalarna.

I somras var planen att vårdpersonalen skulle få sina fyra semesterveckor i september. Men det misslyckades på många ställen och den sista veckan planerades istället in under hösten. Men smittspridningen tog som känt fart igen, och nu i december är det fortfarande många som inte fått ut hela sin semester.

– Jag vet att de är trötta nu, men vi har för många att ta hand om, det är för många som är smittade. Så det är inte många som kommer få sin ledighet över julen, säger Marion Vaeggemose.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet