”Eftersom det varit kallt så länge har vårfloden blivit lite senare och den kommer nog vara över ganska snabbt”, säger SVT:S meteorolog Tora Tomasdottir. Foto: SVT

Vårfloden är senare än normalt – meteorologen: ”Går upp i luften”

Uppdaterad
Publicerad

Hur stor vårfloden blir bestäms i regel av tre faktorer; snölager, hur snabbt det smälter och om det kommit mycket regn i samband med smältningen. Årets vårflod har varit sen på grund av kylan, men har nu visat sig vara större än på mycket länge.

När vinterns is och snö smälter ökar vattenmängden i marken och vattendragen, det är ett fenomen som kallas för vårflod.

– Eftersom det varit kallt så länge har vårfloden blivit lite senare och den kommer nog vara över ganska snabbt för det finns inte så mycket snö och is kvar som kan smälta, sammanfattningsvis kommer den inte vara ovanligt stor om man ser över hela tidsperioden, säger SVT:S meteorolog Tora Tomasdottir.

Såhär sent på året står solen uppe länge och mycket av det som smälter går upp i luften istället för ner i vattendragen. Dessutom suger också växterna upp vatten nu vilket gör att vårfloden blir mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.