Foto: SVT

Varg hade hagel i huvudet

Länsstyrelsen Dalarna har hittat en gammal skottskada på en varg som fällts i samband med en skyddsjakt i Idre

Det var i november 2016 som Länsstyrelsen Dalarna beviljade en skyddsjakt på två vargar i renskötselområdet i Idretrakten. De två vargarna fälldes och vid obduktionen fann man en gammal skottskada på ett av djuren.

Fågelhagel i huvudet

Vargen hade fågelhagel i huvudet, i närheten av ett öga och näshåla. Man kunde konstatera att haglet inte hade något samband med den lagliga avlivningen under skyddsjakten. Länsstyrelsen har därför polisanmält händelsen som ett misstänkt jaktbrott.


– Det är inte särskilt vanligt att vargar som avlivas har gamla skottskador. Generellt är det väldigt svårt att veta vad som hänt i sådana här fall, säger Lena Berg på länsstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Tik från Norge

Enligt Lena Berg handlar det om en tik född i Norge, som troligen inte befunnit sig så länge i Idretrakten innan hon spårades där.
– Möjligen kan typ av hagel och skadans ålder ge vissa ledtrådar. Men det är i så fall något som polisen får gå vidare med, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.


Länsstyrelsen i Dalarna har under de senaste åren gjort ett fåtal anmälningar om jaktbrott per år, uppger Lena Berg.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer