Flera har sett vargen, här fångar Peter Hildingsson vargen på film vid Vikasjön, se mötet. Foto: Peter Hildingsson

Sten mötte varg i Vika: ”Gick emellan hunden och vargen”

Uppdaterad
Publicerad

En varg har vid flera tillfällen synts till i Vika utanför Falun. Enligt naturbevakare Bert Eriksson bedömer man den som fullvuxen men visar inga tecken på intresse för människor eller djur.

– Den rör sig väldigt fint och har en ganska stor svart rumpa, säger Bert Eriksson naturbevakare på Länsstyrelsen.

I onsdags var Sten Eriksson ute och gick med sin hund längs Kolviksvägen i Vika när en varg plötsligt dök upp.

– Jag blev helt paff så jag hann inte reagera riktigt, men vargen verkade inte bry sig. Jag gick ut i vägen mellan hunden och vargen, säger Sten Eriksson.

Vargar i Dalarna

Bert Eriksson är naturbevakare på Länsstyrelsen tror att det är samma varg som vid upprepade tillfällen synts till i Vika utanför Falun.

– Kännetecknen är lika. Den har rört sig i Vika nära bebyggelse men jag upplever inte att den har något aggressivt beteende, säger Bert Eriksson.

Nu uppmanar Länsstyrelsen i Dalarna folk som sett vargen att höra av sig till Länsstyrelsen.

– Visar det sig att den blir kvar i närområdet kommer vi försöka skrämma iväg den som första åtgärd. Någon skyddsjakt talar vi inte om nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet