Länsstyrelsen Dalarna berömmer jägarna under årets vargjakt.

Vargjägare får beröm av länsstyrelsen

Länsstyrelsen har nu utvärderat årets licensjakt på varg. Myndigheten konstaterar att det var rätt vargar som sköts och att jägarna visat på både bra planering och god samarbetsvilja.

-Jägarna har löpande informerat oss på länsstyrelsen om de spår som hittats. I de fall som det funnits osäkerhet om vargens revirtillhörighet har de avstått från jakten, säger Björn Forsberg, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen.

God vilja

Enligt länsstyrelsen har de jägare och jaktledare som man varit i kontakt med uppvisat en väl planerad och utförd jakt och en god vilja att samarbeta med myndigheten.

Det var sex vargar som sköts under licensjakten i början av året,  lika många som hade tilldelats länet. Genom DNA-tester vet man nu att alla fällda djur kom från Orsenreviret, det område där jakten var tillåten. 

Friska djur

Det var en tik och en hane och fyra av deras avkommor som fälldes mellan den andra januari och fram till den 15 februari och alla  djur var friska innan de sköts, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt ( SVA). SVA hade inte heller något att anmärka på skyttet utan menar att det har skett på ett jägarmässigt sätt.

Anmälan nedlagd

Den anmälan om jaktbrott som upprättades till följd av att hundar använts i strid mot jaktförordningen, är nedlagd av åklagaren. Det går inte att att bevisa att den misstänkte har haft sådant uppsåt eller har visat sådan oaktsamhet som krävs för att förfarandet skall vara brottsligt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Dalarna

Mer i ämnet