Vargjakten i Dalarna avslutad – kanske tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

Nu är licensjakten på varg över i Dalarna – åtminstone för tillfället. De djur det fanns tillstånd för att skjuta är nu fällda, men fler vargar finns i reviret. Nästa vecka kan länsstyrelsen fatta beslut om fortsatt jakt.

På fredagen fälldes den åttonde och sista av de vargar som länsstyrelsen gett tillstånd för att skjuta. Men fortfarande finns minst två vargar kvar.

– Det verkar finnas fler vargar i reviret än vi trodde när tilldelningen gjordes. Vi har redan fått en muntlig förfrågan om tillstånd att fortsätta jakten, säger Stig-Åke Svenson, chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Dalarna, till TT.

Den sista varg som sköts i Dalarna var en hane i ett revir i Leksands kommun.

– Av allt att döma var det alfahannen. Bredvid denne fanns enligt jägarnas rapporter ytterligare en stor varg, sannolikt alfatiken. Dessutom har man sett en varg till i området, säger Stig-Åke Svenson

Under helgen kommer man att försöka spåra de återstående vargarna inom reviret. Något beslut om att eventuellt fortsätta jakten tas inte förrän tidigast i nästa vecka.

– Vi hade ju en gemensam tilldelning på 44 vargar för Dalarna, Värmland och Örebro län. Ska den kvoten utökas måste vi också diskutera frågan med de övriga jaktområdena, säger Stig-Åke Svenson.

Jakten i Värmland avslutades den 27 januari. Då hade 24 vargar fällts. I Örebro har 11 av 12 tilldelade vargar skjutits

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Dalarna

Mer i ämnet