Världspremiär för nytolkad gudasaga i Falun

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag kväll blir det världspremiär i Falun. Det är Dalasinfoniettan som ska spela Beethovens musik till den spännande och grymma gudasagan om Prometheus – med en helt ny text som aldrig har framförts tidigare.

Det är världspremiär i Kristinehallen i Falun den 12 december. Stycket Prometheus med musik av Beethoven och ny text av Katarina A Karlsson. Det är första gången som stycket framförs med talad text.

”Snacka om hybris, eller hur?”

Skådespelaren Leif Andrée är den som läser texten. Det är inte första gången han gör liknande grejer, men berättar att det är speciellt.

– Det är oerhört spännande och ett ovanligt jobb. Jag har uppträtt på operan och i andra sammanhang med symfoniorkestrar, så det är inte första gången, men historien är verkligen grym och rolig också, berättar han och fortsätter:

–  Just att Beethoven identifierar sig med guden Prometheus, då kan man snacka om hybris, eller hur? säger han.

Se klippet där Dalasinfoniettans chefsdirigent Roberto Gonzáles-Monjas berättar om varför han valde att arbeta med projektet och vad som är speciellt med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.